Stemstudio Maria

Wie is Maria?

Maria Boonzaaijer (1948) is stem/presentatiecoach.
Ze werkte ruim dertig jaar in het drama-theatervak en als docente Spaans.
In het Hoger Beroepsonderwijs gaf ze jarenlang trainingen in Spreken in het Openbaar, Persoonlijke Presentatie en Ademhaling/Ontspanning. Als zangeres van Franse en Argentijnse chansons heeft ze een schat aan podiumervaring.


"Ik kom uit een muzikaal gezin. Mijn vader was koordirigent van verschillende koren. Thuis werd er altijd gezongen. Heerlijk was dat. Ik ben opgevoed met kerkmuziek en opera en tijdens de afwas galmden de songs van bekende musicals door het huis. Maar ècht zingen heb ik geleerd van de operazanger/stempedagoog George Webb (Hilversum). De verbinding tussen stem en emotie leerde ik van Anne-Marie Blink ( Stemwerk, Rotterdam) . Het hoge gebied in mijn stem is ontsloten door zangpedagoge Annemarie Ten Have. Stembevrijders als Jan Kortie en Marius Engelbrecht hebben mij de vreugde van de improvisatie en klankzang geleerd. Dit alles heeft gemaakt dat ik me diep gelukkig voel als ik zing. Ik voel het als een roeping dat geluk door te geven."

"Het gaat er mij in het zingen om de onderlaag van liefde, verlangen, passie, pijn, treurnis aan te boren. Dat zijn ook de grote thema’s van liederen.”“De rijkdom van mijn leven heeft zich in mijn stem genesteld”